Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Τα φάρμακα, τα εμβόλια, η περίθαλψη δεν είναι είδος πολυτελείας

Με τις Παστίλιες για τον πόνο του άλλου κάνουμε ορατούς τους «ξεχασμένους ασθενείς» σε όσους θέλουν να τους θεωρούν «αόρατους».

παστιλιες για τον πονο του αλλου“Θυμάμαι ατέλειωτες άυπνες νύχτες στην αποστολή, καθόμουν ξαπλωμένος και αγωνιούσα τι θα συνέβαινε στους ασθενείς μας που νοσηλεύονταν σε προχωρημένο στάδιο, και το μόνο διαθέσιμο φάρμακο ήταν ένα παράγωγο αρσενικού που προκαλούσε φριχτούς πόνους και παρενέργειες», γράφει σήμερα ο γιατρός μας Δρ. Manica Balasegaram σε ένα γράμμα του που κατέφτασε στο γραφείο μας από την αποστολή. Και συνεχίζει: «Υπήρχε όμως ένα φάρμακο που μπορούσε να θεραπεύσει αποτελεσματικά την ασθένεια από την οποία έπασχαν (Ασθένεια του Ύπνου) χωρίς τις τρομερές αυτές παρενέργειες. Χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο στην Ευρώπη και στην Αμερική για αποτρίχωση προσώπου. Η εταιρεία όμως που το κατασκεύαζε σταμάτησε την παραγωγή γιατί δεν έβγαζε αρκετά κέρδη απ’ αυτό. Ωστόσο, όταν αντιληφθήκαμε ότι υπήρχε αυτή η κρέμα στην αγορά που περιείχε αυτό το φάρμακο, αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε, να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσουμε στις παραγγελίες μας. Το αποτέλεσμα ήταν μια συμφωνία με την εταιρεία να αρχίσει ξανά την παραγωγή του φαρμάκου. Κι έτσι καταφέραμε να βελτιώσουμε τη ζωή των ασθενών μας, με ένα καλύτερο, πιο αποτελεσματικό και ασφαλέστερο φάρμακο κατά της ασθένειας».

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την περίοδο εκείνη που θυμάται ο γιατρός μας, και οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα καθημερινά, στην προσπάθειά τους να θεραπεύσουν ανθρώπους με φάρμακα, διαγνωστικά τεστ και εμβόλια που δεν ενδείκνυνται για το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η καμπάνια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα (Αccess campaign, www.msfaccess.org) ακολουθεί κατά πόδας τις ομάδες των MSF στο πεδίο, εντοπίζει τα προβλήματα πρόσβασης σε οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα και προσπαθεί να τα λύσει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πιστεύουν ότι τα φάρμακα δεν πρέπει να είναι είδος πολυτελείας. Γι’ αυτό, με πρωτοβουλίες όπως η καμπάνια Access, η DNDI (www.dndi.org) σε όλο τον κόσμο, αλλά και οι «Παστίλιες» στη χώρα μας και αλλού, προσπαθούμε να ενημερώσουμε το κοινό για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αποκλεισμένοι από την περίθαλψη και «ξεχασμένοι» ασθενείς στη χώρα μας και τον υπόλοιπο κόσμο, να ασκήσουμε πίεση στο διεθνές σύστημα υγείας, τις φαρμακοβιομηχανίες και τις κυβερνήσεις μας για να πάψουν να βάζουν το κέρδος πριν την ανθρώπινη ζωή και να επενδύσουν στην παραγωγή προσιτών, προσαρμοσμένων και χαμηλού κόστους θεραπειών και φαρμάκων.

Το 2013 θα γεννηθούν 22 εκατομμύρια παιδιά (ένα στα πέντε) που δεν θα έχουν πρόσβαση σε ένα πλήρες πακέτο προστασίας με εμβόλια. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα πλέον προσιτά και καλύτερα προσαρμοσμένα εμβόλια γι’ αυτά τα παιδιά.

Το 2013 θα μας βρει να συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για νέα και καλύτερα φάρμακα, σε προσιτές τιμές, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών που πάσχουν από τις λεγόμενες «ξεχασμένες» ασθένειες, όπως η ελονοσία, η λεϊσμανίαση, η φυματίωση, το HIV/AIDS, o υποσιτισμός κ.ά. Πρόκειται για εκείνες τις ασθένειες τις οποίες το σύστημα παγκόσμιας φαρμακευτικής έρευνας και ανάπτυξης δεν θεωρεί «κερδοφόρες» γι’ αυτό και αρνείται να επενδύσει σ’ αυτές.

Το 2013 άνθρωποι παντού στον κόσμο θα παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Novartis, μιας φαρμακευτικής εταιρείας που επιχειρεί να πιέσει την Ινδία να σταματήσει την παραγωγή ποιοτικών αντίγραφων φαρμάκων, χαμηλού κόστους. Μια πιθανή νίκη της θα σημάνει κίνδυνο πρόσβασης στη θεραπεία τους για εκατομμύρια ασθενείς στον κόσμο που παλεύουν σκληρά να κρατηθούν στη ζωή.

Μελίνα Σπαθάρη, Υπεύθυνη Τμήματος Επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα

Posted under: Pastilies campaign

Tagged as:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


× four = 8

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio