Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε περισσότερα παιδιά

Cake

Μέσα από την εκστρατεία “Παστίλιες για τον πόνο του άλλου” έχουμε στρέψει το βλέμμα μας σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά που είναι ξεχασμένα, αόρατα, αποκλεισμένα από αγαθά δεδομένα για πολλούς από εμάς, όπως η βασική ιατρική φροντίδα ή ένα εμβόλιο που παραμένει-ακόμη και σήμερα- μια μεγάλη πολυτέλεια για εκατομμύρια παιδιά που γεννιούνται σε κάποια φτωχή γειτονιά του πλανήτη μας. Τι κι αν στον ίδιο πλανήτη, αναπτύσσονται συνεχώς νέα εμβόλια για να προστατεύσουν και να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών; Πολλά παιδιά παραμένουν εκτεθειμμένα σε ασθένειες πληρώνοντας ένα πολύ ακριβό τίμημα, αφού δεν μπορούν να επωφεληθούν από αυτά τα εμβόλια, επειδή έτυχε να γεννηθούν σε πολύ φτωχές χώρες. Με το βλέμμα στραμμένο στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τα Εμβόλια που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Άμπου Ντάμπι, από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, τον Μπιλ Γκέιτς και το Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στέλνουμε ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα προς τις φαρμακευτικές και τους αρμόδιους φορείς ζητώντας τους να μην αφήσουν αυτά τα παιδιά εκτεθειμένα απέναντι σε ασθένειες και συχνά στο θάνατο αλλά να τα προστατεύσουν δίνοντας τους πρόσβαση σε νέα, οικονομικά εμβόλια.

DoV

Βλέποντας, λοιπόν, το σοβαρό κίνδυνο οι φτωχές χώρες να μην μπορούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς τα νέα εμβόλια είναι πολύ ακριβά, ζητούμε άμεση δράση για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του κόστους των παιδικών εμβολίων, που έχει αυξηθεί κατά 2.700% την τελευταία δεκαετία δια στόματος του Δρα. Μάνικα Μπαλασεγκάραμ, Διευθυντή της Εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. Ο ίδιος επισημαίνει «Σύντομα οι χώρες όπου δουλεύουμε θα χάσουν την υποστήριξη των δωρητών, και θα πρέπει να αποφασίσουν από ποιες θανατηφόρες ασθένειες μπορούν και από ποιες δεν μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους».

#DearGAVI ANIMATION από msfgreece

 

Το Πρόγραμμα «Δεκαετία των Εμβολίων», η παγκόσμια πρωτοβουλία για τους εμβολιασμούς για τα επόμενα δέκα χρόνια, εκτιμάται ότι θα κοστίσει 57 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από τα μισά να διατίθενται μόνο για τα εμβόλια. Το 2001, ο εμβολιασμός ενός παιδιού για έξι ασθένειες κόστιζε συνολικά 1,37 δολάρια. Κι ενώ σήμερα το πλήρες πακέτο εμβολιασμού περιλαμβάνει 11 εμβόλια, το συνολικό κόστος έχει φτάσει στα 38.80 δολάρια, κυρίως λόγω του ότι έχουν προστεθεί δυο νέα ακριβά εμβόλια-κατά του πνευμονόκοκκου και του ροταϊού-που καλύπτουν ουσιαστικά τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους. Παρασκευάζονται μόνο από τη Pfizer, τη GlaxoSmithKline (GSK), και τη Merck. Τα νέα εμβόλια είναι πολύ πιο ακριβά: ο εμβολιασμός ενός παιδιού κατά της ιλαράς κοστίζει 0,25 δολάρια, ενώ η προστασία ενός παιδιού από τον πνευμονόκοκκο κοστίζει, στην καλύτερη περίπτωση, 21 δολάρια.

Οι MSF εμβολιάζουμε εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο και υποστηρίζουμε ένθερμα την εισαγωγή νέων εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και της GAVI (Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση) -που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους- για τα νεότερα εμβόλια δεν έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών που θα ήταν προς όφελος περισσότερων παιδιών. Η έλλειψη διαφάνειας από τις εταιρείες σχετικά με το κόστος παραγωγής των εμβολίων και η έμφαση που δίνεται στο κέρδος παρά στη διασφάλιση προσιτών εμβολίων για τις φτωχές χώρες, αποτελούν τη ρίζα του προβλήματος.

GAVI-Kids

Έντονο προβληματισμό μάς προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις της GAVI για τη μείωση των τιμών. Οι MSF καλούμαστε συχνά να εμβολιάσουμε ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά προσφύγων, οροθετικά παιδιά και ανεμβολίαστα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που δεν καλύπτονται από τα βασικά προγράμματα εμβολιασμού. Δεν είχαμε, ωστόσο, τη δυνατότητα συστηματικής πρόσβασης στις διαπραγματεύσεις της GAVI για χαμηλότερες τιμές εμβολίων, με αποτέλεσμα να καταφύγουμε σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τη Pfizer και τη GSK τα τελευταία τέσσερα χρόνια για να έχουμε πρόσβαση στο εμβόλιο του πνευμονόκοκκου. Μάλιστα, ακόμα και οι δωρεές των εταιρειών δεν αποτελούν μια βιώσιμη, μακροχρόνια λύση για την οργάνωση δεδομένου ότι επιδιώκουμε να ανταποκρινόμαστε σε επείγουσες καταστάσεις, και ευχόμαστε να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων σε όλο και περισσότερες χώρες.

«Όταν ξεκινάς από τις εξωφρενικά υψηλές τιμές που χρεώνονται στις πλούσιες χώρες, ακόμα και μια μείωση της τάξης του 90% δεν ρίχνει σημαντικά το κόστος ώστε να μπορέσουν οι φτωχές χώρες να το αντέξουν για καιρό», σημείωνει η Κέιτ Έλντερ, Σύμβουλος σε Θέματα Εμβολιαστικής Πολιτικής στην Εκστρατεία των MSF για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Ο στόχος εδώ είναι να εμβολιάσουμε περισσότερα παιδιά με χρήματα των φορολογούμενων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει το κόστος των εμβολίων να διατηρηθεί πιο κοντά στο κόστος παραγωγής. H GAVI πρέπει να συμβάλει περισσότερο για να μπουν στο παιχνίδι παρασκευαστές με χαμηλότερες τιμές, ούτως ώστε ο πραγματικός ανταγωνισμός να οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νεότερα εμβόλια που είναι αδικαιολόγητα ακριβά».

Η GAVI ανακοίνωσε πρόσφατα μια νέα συμφωνία για τη μείωση της τιμής του πενταπλού εμβολίου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η GAVI, ειδικά όταν υπάρχουν πολλοί παρασκευαστές εμβολίων και υγιής ανταγωνισμός σε μια αγορά. Θα έπρεπε, λοιπόν, αφενός η GAVI να προχωρήσει άμεσα σε νέες διαπραγματεύσεις για τα δυο νέα και ακριβότερα φάρμακα και αφετέρου οι φαρμακευτικές εταιρείες να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσφέροντας στη GAVI καλύτερες συμφωνίες. Σε ένα τόσο κρίσιμο λοιπόν σημείο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέσω του Δρα. Μπαλασεγκάραμ ζητούμε από τη GAVI να διαθέσει εμβόλια σε μειωμένες τιμές σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που έχουν συχνά μεγαλύτερη δυνατότητα εμβολιασμού σε κατάσταση κρίσης.

Posted under: Field, Pastilies campaign

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × = eighteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio