Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ο μικρός Λελ, το Νταντάμπ και οι Παστίλιες

©Brendan Bannon. Dagahaley refugee camp - October 2011O μικρός Λελ Ομάρ νοσηλεύτηκε πέρυσι στο θεραπευτικό επισιτιστικό πρόγραμμά μας στον προσφυγικό καταυλισμό του Νταντάμπ στη βόρεια Κένυα. Στον καταυλισμό αυτό, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ τη χωρητικότητά του (>400.000 κατοίκους), καταφτάνουν σε εξαθλιωμένη κατάσταση Σομαλοί όπως ο Λελ που φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον υποσιτισμό και τη βία. Η μητέρα του επίσης εισήχθηκε για νοσηλεία, οπότε ο μικρός αφέθηκε στη φροντίδα του θείου του.

Ο Λελ είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα μιας «ξεχασμένης» κρίσης που συμβαίνει κάπου εκεί μακριά, στη Σομαλία, σε μια χώρα επίσης «ξεχασμένη» από τις κυβερνήσεις και τα μήντια.

Η όποια επανάσταση στην παγκόσμια υγεία δεν έχει ακόμη φτάσει σε ένα τεράστιο ποσοστό αποκλεισμένων από την περίθαλψη και «ξεχασμένων» ασθενών: σε ανθρώπους που εξακολουθούν να υποφέρουν σιωπηρά πάσχοντας από θανατηφόρες –κι ωστόσο ιάσιμες- ασθένειες.

Οι Παστίλιες για τον πόνου του άλλου, καθώς «γεννήθηκαν» από μια οργάνωση που δεν κάνει διακρίσεις φυλής, χρώματος, εθνικότητας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, θέλουν να κάνουν «ορατά» τα προβλήματα χιλιάδων «αόρατων» και «ξεχασμένων» ασθενών όπου κι αν βρίσκονται. Ασθενών μας αποκλεισμένων και «ξεχασμένων» όπως ο μικρός Λελ από τη Σομαλία, που πάσχουν είτε από υποσιτισμό, είτε από ελονοσία, ΗΙV/AIDS, φυματίωση ή κάποια άλλη από τις ασθένειες που δεν θεωρούνται «κερδοφόρες» γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις, το διεθνές σύστημα υγείας και οι φαρμακοβιομηχανίες αρνούνται να επενδύσουν στη θεραπεία τους.

Αυτές τις μέρες οι αρχές της Κένυας προτρέπουν χιλιάδες πρόσφυγες από τη Σομαλία που καταφεύγουν στη χώρα τους, να εγκαταλείψουν το Ναϊρόμπι και τις άλλες πόλεις και να καταφύγουν στους απομακρυσμένους και ήδη υπερκορεσμένους καταυλισμούς, όπως το Νταντάμπ. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουμε βαθιές ανησυχίες γι’ αυτή την πρακτική των αρχών της Κένυα, εφόσον νέο πιθανό κύμα αφίξεων στους καταυλισμούς θα επιβαρύνει κι άλλο τις ήδη τραγική κατάσταση σ’ αυτούς.

Οι καταυλισμοί στο Νταντάμπ στα 20 χρόνια λειτουργίας τους πλήττονται συνεχώς από επείγοντα –πλημμύρες, επισιτιστικές κρίσεις, επιδημίες. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), έντεκα επιδημίες έχουν καταγραφεί μόνο το 2012. Αυτή τη στιγμή, στους καταυλισμούς εξακολουθούν να καταγράφονται σποραδικά περιστατικά χολέρας και ηπατίτιδας Ε.

Οι MSF λειτουργούμε νοσοκομείο στο Νταγκαχάλεϊ, έναν από τους πέντε προσφυγικούς καταυλισμούς του Νταντάμπ. Διενεργούμε κατά μέσο όρο 14.000 ιατρικές εξετάσεις κάθε μήνα και εισάγουμε 1.000 ασθενείς από τις προσφυγικές και τις γύρω κοινότητες στο νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή περιθάλπουμε 300 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά στο επισιτιστικό πρόγραμμα μας , 63 εκ των οποίων εισήχθησαν την τελευταία εβδομάδα στην εντατική μονάδα με επιπλοκές.

Posted under: Pastilies campaign, Ιστοριες αλληλεγγυης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


7 + one =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio