Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Παστίλιες του Άλι από το Αφγανιστάν

Παστιλιες αλληλεγγυη O Άλι είναι τεσσάρων ετών. Έφτασε στη Λέσβο με βάρκα από την Τουρκία, ένα κρύο πρωινό του Δεκέμβρη, μαζί με τους γονείς του. Για να φτάσει ως εδώ χρειάστηκε να περπατήσει 15 ώρες τη νύχτα ανάμεσα σε βουνά διασχίζοντας τα σύνορα Αφγανιστάν – Ιράν, κι άλλες 8 ώρες στην Τουρκία. Τα παπούτσια του έχουν καταστραφεί, τα ρούχα του είναι βρεγμένα, αλλά το παιδί χαμογελά συνεχώς ίσως γιατί βλέπει τους γονείς του καλά, ίσως γιατί προς το παρόν έχουν σωθεί. Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει στην οικογένειά του και στους υπόλοιπους νεοαφιχθέντες μετανάστες είδη πρώτης ανάγκης -υπνόσακκο, είδη προσωπικής υγιεινής- στη συνέχεια τους εξετάζει και παραπέμπει όσους έχουν ανάγκη νοσηλείας στο τοπικό νοσοκομείο του νησιού. Χάρη στην προσφορά αλληλέγγυων κατοίκων του νησιού, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, τοπικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών, ο μικρός Άλι και οι υπόλοιποι μετανάστες -και κυρίως πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και τη Συρία- βρίσκουν προσωρινά τροφή, στεγνά ρούχα και προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν τελευταία στο νησί.

Το όνειρο της οικογένειας του Άλι είναι να φτάσουν στην Αθήνα κι από εκεί στη Σουηδία όπου διαμένουν συγγενείς. Αλλά κανείς τους δεν γνωρίζει πως το ταξίδι τους μόλις αρχίζει, πως θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές χρονοβόρες διαδικασίες αναγνώρισης του προσφυγικού καθεστώτος τους ή χορήγησης ασύλου που θα τους κρατήσουν εγκλωβισμένους στη χώρα μας ίσως και μήνες σε συνθήκες επισφαλούς διαβίωσης. Ο Άλι δεν τα γνωρίζει όλα αυτά και χαμογελά. Κρατά ένα κουτί «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου», με τις έξι καραμέλες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μη γνωρίζοντας πως αυτές οι καραμέλες φτιάχτηκαν και γι’ αυτόν, και για τον δικό του πόνο.

Η καμπάνια «Παστίλιες» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που βιώνουν οι αποκλεισμένοι από την περίθαλψη ασθενείς μας και στην ανακούφισή τους μέσα από τα προγράμματά μας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη στιγμή, χάρη σε μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δωρητών και αλληλέγγυων ανθρώπων στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, πετυχαίνουμε να δρούμε σε περισσότερες από 65 χώρες για να σώζουμε ζωές. Το 2011 καταφέραμε να εξετάσουμε 8.300.000 ασθενείς. Να εμβολιάσουμε 5.034.000 ανθρώπους κατά της ιλαράς. Να περιθάλψουμε 408.000 υποσιτισμένα παιδιά στα επισιτιστικά μας κέντρα. Να χαρίσουμε επιβίωση σε 433.500 ασθενείς με HIV/AIDS.

Φέτος, στην Ελλάδα σε μια επείγουσα παρέμβασή μας στο κέντρο της Αθήνας, περιθάλψαμε αστέγους. Συμβάλλαμε στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ελονοσίας με ειδικό πρόγραμμα στη Λακωνία. Και εδώ και χρόνια βρισκόμαστε στο πλευρό μεταναστών και προσφύγων, σε σημεία εισόδου τους στη χώρα, όπως ο Έβρος και η Λέσβος. Επίσης, με πρωτοβουλίες όπως η σταθερή εκστρατεία μας για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα, κατορθώνουμε να εξασφαλίζουμε φτηνές και ποιοτικές θεραπείες για τις «ξεχασμένες» ασθένειες και την πρόσβαση εκατομμυρίων ασθενών στα φάρμακά τους, παρά την αντίθετη πολιτική των φαρμακοβιομηχανιών και πολλών κυβερνήσεων που σταθερά βάζουν το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» κοστίζουν μόλις 1,60 ευρώ. Μέσω αυτών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στοχεύουμε να προκαλέσουμε στη χώρα μας μια μεγάλη «επιδημία» αλληλεγγύης. Και να μη γιατρευτούμε ποτέ από αυτήν!

Mελίνα Σπαθάρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα

*Τα ονόματα είναι αλλαγμένα.

Posted under: Pastilies campaign

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


1 + = ten

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio