Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ημέρα της γυναίκας – Μάθημα επιλογής

Κείμενο: Μαρία Πετρίδη, ραδιοφωνική παραγωγός / δημοσιογράφος
Twitter: @marimarou

Την κοιτάζω που κοιτάζει το μωρό της. Η μικροσκοπική του παλάμη αγκαλιάζει το ένα της δάχτυλο, δεμένη για πάντα μαζί του, μαζί της, στην αιωνιότητα μιας ζωής που από σύμπτωση δεν κατάληξε στατιστική κουκίδα.

wwd01Διαβάζω- διάβασε κι εσύ μαζί μου, δυνατά. «Κάθε χρόνο 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η μητρική θνησιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό και οι προσπάθειες αντιμετώπισής του γίνονται συχνά προς τη λάθος κατεύθυνση. Η αιμορραγία, η σήψη, η άμβλωση σε μη ασφαλείς συνθήκες, οι υπερτασικές διαταραχές και η δυστοκία είναι οι βασικές αιτίες για ένα μητρικό θάνατο. Το 99% των μητρικών θανάτων καταγράφεται σε φτωχές χώρες.»

Φτωχές χώρες; Όχι, πρέπει να βρεθεί μια άλλη ονομασία γι’ αυτές τις χώρες, το «φτωχές» είναι πολύ φτωχό. Είναι πολύ λίγο, πολύ αθώο, πολύ αθόρυβο όταν μιλάς για μέρη που οι γυναίκες πεθαίνουν στη γέννα επειδή δεν υπάρχει βραστό νερό ή μια καθαρή πετσέτα. Μια καθαρή πετσέτα. Φαντάσου. Κοίτα τα συρτάρια σου. Τόσες καθαρές πετσέτες.

Την κοιτάζω που κοιτάζει το μωρό της. Τόσο ήρεμη και τόσο συμφιλιωμένη με τη δύναμη της ζωής αλλά και του θανάτου. Κι ελπίζει. Ελπίζει ότι ίσως και να έχει επιλογή. Και ξέρεις, δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολυτέλεια από το να έχεις επιλογή. Διαβάζω -διάβασε κι εσύ μαζί μου, δυνατά: «Η νέα αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε δύο από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας -το Μπουρούντι (800 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις) και τη Σιέρα Λεόνε (890 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις)- έδειξε ότι αυτή η αιτία θανάτου μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό άνω του 74% παρέχοντας επείγουσα μητρική βοήθεια και θέτοντας σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό σύστημα παραπομπής των εγκύων γυναικών σε κάποια δομή υγείας. Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μεγάλη επένδυση και χωρίς ιδιαίτερα προηγμένες υπηρεσίες υγείας.»

Την κοιτάζω που κοιτάζει το μωρό της. Για να τα καταφέρει δεν χρειάστηκε πολλά μόνο εσένα και μένα.

Την κοιτάζω που κοιτάζει το μωρό της. Και ντρέπομαι. Και παίρνω βαθιά ανάσα γιατί εγώ κι εσύ έχουμε επιλογή. Και ξαναπαίρνω βαθιά ανάσα και σού τα γράφω όλα αυτά, γιατί εγώ κι εσύ μπορούμε να τής δώσουμε επιλογή.

Διαβάζω-διάβασε κι εσύ μαζί μου, δυνατά «Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες να γεννήσουν με ασφάλεια. Πολλές από αυτές εισάγονται συχνά στο νοσοκομείο με επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη τους, κάποιες άλλες είναι λιποβαρείς, αδύναμες και αφυδατωμένες, όχι μόνο εξαιτίας των σκληρών συνθηκών διαβίωσης, αλλά και λόγω των πολλαπλών κυήσεων μεταξύ των οποίων μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα. Κάθε μήνα γεννιούνται κατά μέσο όρο στο νοσοκομείο 20 μωρά.»

Την κοιτάζω που κοιτάζει το μωρός της. Κοίταξε την κι εσύ. Δώσε στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη δυνατότητα να προσφέρουν σε αυτές τις γυναίκες την επιλογή να ζήσουν. Σκέψου το. Το υπόσχεσαι;

Posted under: Pastilies campaign

Tagged as:

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ seven = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio