Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ημέρα της Γυναίκας – Η αλλαγή περνάει από όλους

Αναδημοσίευση από: messedupmarionette

ημερα της γυναικαςΜια φορά τον χρόνο, στις αρχές Μαρτίου, καλό θα είναι να συνηθίσουμε να ενημερώνουμε τους γύρω μας για το πραγματικό νόημα της Ημέρας της Γυναίκας. Όχι γιατί δεν το γνωρίζουν. Απλά πολλές φορές το ξεχνούν. Και στη σημερινή εποχή, το να ξεχνάει κανείς φαίνεται σαν την τέλεια δικαιολογία για να μην αλλάξει ποτέ τίποτα.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Γυναίκας γιορτάστηκε το 1911, με στόχο να προωθηθούν ιδέες όπως η διασφάλιση της ισότητας και η καθιέρωση της γυναικείας ψήφου. 102 χρόνια αργότερα, η θέση της γυναίκας στις λεγόμενες «δυτικές χώρες» έχει βελτιωθεί αισθητά. Μια μάχη έχει κερδηθεί, όχι όμως ο πόλεμος.

Ακόμα και στις «δυτικές χώρες» η γυναίκα βρίσκεται πολλές φορές αντιμέτωπη με καταστάσεις που υποβαθμίζουν και υπονομεύουν τη θέση της ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας. Κάθε φορά που μια γυναίκα χάνει μια θέση εργασίας επειδή «είναι στην ηλικία εκείνη που κάποια στιγμή θα θελήσει να μείνει έγκυος», κάθε φορά που ο ρόλος μιας γυναίκας, μέσω του πολιτικού λόγου ή μέσω των ΜΜΕ, μειώνεται σε διακοσμητικό, ώστε να αναδειχθεί το πατριαρχικό πρότυπο, κάθε φορά που μια γυναίκα γίνεται δέκτης εκφοβισμών και απειλών, ώστε να συμμορφωθεί με την πεπατημένη και να μην ακολουθήσει την επαγγελματική ή προσωπική εξέλιξη που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε, η κοινωνία κάνει τεράστια άλματα προς τα πίσω.

Αυτές, όμως, είναι οι… «τυχερές» γυναίκες, εκείνες που κατοικούν σε «δυτικές χώρες και έχουν ξεφύγει από τους πρωταρχικούς κινδύνους, με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπες οι γυναίκες στα φτωχότερα σημεία του πλανήτη. Σε εκατομμύρια μετρούνται οι γυναίκες και τα κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης ή στην εκπαίδευση, υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, υποχρεώνονται σε γάμους μόλις μπουν στην εφηβεία – και μάλιστα πολλές φορές ως δεύτερη ή τρίτη σύζυγος – στερούνται ελέγχου της σεξουαλικής τους ελευθερίας, ακόμη και της αυτοδιάθεσής τους, μιας και ανήκουν κυριολεκτικά στους συζύγους ή πατέρες τους, δεν μπορούν να ντυθούν όπως επιθυμούν ή να βγουν από το σπίτι μόνες τους, ενώ όσες υφίστανται επιθέσεις κατηγορούνται ότι «προκάλεσαν τον θύτη» και τιμωρούνται αυστηρά. Κάποιες δεν γεννιούνται καθόλου, αφού σε πολλές χώρες εκατοντάδες χιλιάδες εγκυμοσύνες τερματίζονται μόλις οι γονείς αντιληφθούν πως θα έχουν τη δυστυχία να φέρουν στον κόσμο ένα κοριτσάκι.

Ακόμη κι εκείνες που είναι αποφασισμένες να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους, δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό, με την πλειοψηφία αυτών να είναι νέες, υγιείς και δραστήριες. Από αυτούς τους θανάτους, το 99% σημειώνεται στις φτωχές χώρες. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι γυναίκες αυτές είχαν πρόσβαση σε κάποια δομή υγείας. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν υπολογίσει πως πάνω από το 74% των γυναικών αυτών μπορούν να σωθούν, χωρίς μεγάλη επένδυση και χωρίς ιδιαίτερα προηγμένες υπηρεσίες υγείας – παρέχοντας μόνο τα βασικά.

Έχοντας εργαστεί και προσφέρει σε κάποιες από τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, με πολύ υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, οι ΓΧΣ επισημαίνουν πως είναι εσφαλμένη η εντύπωση πως η παροχή μαιευτικής περίθαλψης είναι ιδιαίτερα δαπανηρή. Στη Σιέρα Λεόνε και στο Μπουρούντι η παρουσία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σώζει ζωές εγκύων που βρίσκονται σε κίνδυνο καθημερινά. Το προσωπικό της οργάνωσης, το 2010, βοήθησε να έρθουν στη ζωή περισσότερα από 150.000 παιδιά.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτές οι γυναίκες κινδυνεύουν, επειδή βρίσκονται στη διαδικασία να φέρουν στη ζωή ένα παιδί στο «λάθος» σημείο του κόσμου. Μέχρι να καταφέρουμε να λέμε πως δεν υπάρχουν «λάθος σημεία», θα χρειαζόμαστε οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για να βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Φέτος – όπως και κάθε χρόνο – μην αφήσεις την Ημέρα της Γυναίκας να πάει χαμένη. Ενημερώσου για τις δράσεις που χρειάζεται να αναλάβεις, ώστε να βάλεις κι εσύ το δικό σου τουβλάκι και να γίνεις κομμάτι της αλλαγής. Μπορείς να κάνεις το ελάχιστο: αγόρασε ένα κουτάκι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» (που μάλλον για τη συγκεκριμένη μέρα θα πρέπει να λέγονται «Παστίλιες και για το δικό της πόνο »!) και ενημερώσου για τους τρόπους με τους οποίους μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις.

Στήριξε και τα δρώμενα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, αυτή την τόσο ξεχωριστή – και παρεξηγημένη – μέρα. Χειροκρότησε τις 12 γυναίκες ηθοποιούς του θεάτρου Vault στις 5:30μ.μ. στο Σύνταγμα και στις 7μ.μ. στο Μοναστηράκι, και στην παράσταση «Η μαμά μου ποτέ δεν πεθαίνει» (θέατρο Vault, Μελενίκου 26, Βοτανικός), όπου, πριν από την έναρξη (εκεί, γύρω στις 8μιση) θα προβληθεί βίντεο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν για την υποστήριξη της δράσης της οργάνωσης.

Κυρίως, όμως, ενημερώσου και ανάπτυξε τις δικές σου δράσεις. Όλα όσα προτείνονται είναι απλά ιδέες, μην περιορίζεσαι, βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει. Ό,τι κάνεις είναι καλύτερο από το τίποτα.

Posted under: Pastilies campaign

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


eight − = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio