Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Εύφημος μνεία για το Χάρτη Αλληλεγγύης

ushahidi deployment of the weekΗ τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αφιερώθηκε στο Χάρτη Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε για την καμπάνια “Παστίλιες για τον πόνο του άλλου”, από την πλατφόρμα ανοιχτού λογισμικού Ushahidi, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του.

Ushahidi σημαίνει “μαρτυρία” στα Σουαχίλι. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα δημιουργήθηκε στην Κένυα στις αρχές του 2008 για να συγκεντρώσει μαρτυρίες από τον κόσμο σχετικά με τη βία που είχε ξεσπάσει μετά τις πρόσφατες, τότε, εκλογές. Έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, κυρίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ως εργαλείο συγκέντρωσης πληροφορίας από τους πολίτες με βάση τη γεωγραφική τους τοποθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι πλημμύρες της Αϊτής, κατά τις οποίες η πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε για να εντοπιστούν οι τοποθεσίες με συγκεκριμένες ανάγκες, προκειμένου να γίνει διανομή του ανθρωπιστικού υλικού που κατέφθανε από όλο τον πλανήτη.

χαρτης αλληλεγγυηςΣτην περίπτωση της καμπάνιας “Παστίλιες για τον πόνο του άλλου” η πλατφόρμα βρήκε μια άλλη χρήση, χαρτογραφώντας την “επιδημία αλληλεγγύης” που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Η χαρτογράφηση αφορά στη συλλογή και απεικόνιση σε χάρτη των μηνυμάτων αλληλεγγύης από τους υποστηρικτές της καμπάνιας σε όλη την Ελλάδα. Η πρωτοποριακή αυτή ιδέα συνιστά το συνδετικό κρίκο μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη και εκείνων που έχουν τη διάθεση και τη θέληση να συνδράμουν σε αυτή την ανάγκη. Τα μηνύματα που γεμίζουν σταδιακά όλη την Ελλάδα γίνονται η ανάγλυφη απεικόνιση μιας έμπρακτης αλληλεγγύης, μεγαλώνουν τη φωνή που σπάει την απομόνωση και τη λήθη για όσους έχουν περισσότερο την ανάγκη μας.

Η ομάδα ανάπτυξης της πλατφόρμας Ushahidi επισκέφτηκε τη σελίδα του Χάρτη Αλληλεγγύης και αναγνώρισε την αξία του απονέμοντάς του τον τίτλο του “χάρτη της εβδομάδας”, για την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ευελπιστούμε ότι αυτό το εργαλείο θα βοηθήσει στο επόμενο διάστημα ακόμα περισσότερο, ώστε να αναδειχθεί η πραγματικά μεγάλη δυναμική αλληλεγγύης για τον πόνο του άλλου που φωλιάζει στην ελληνική κοινωνία.

Posted under: Pastilies campaign

Tagged as: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ four = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio