Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Άκου τη Φωνή μου»: Ασθενείς στη Σομαλία περιγράφουν την έντονη βία, τον εκτοπισμό και την πείνα στη νέα αναφορά των MSF

  • Μεγάλος αριθμός Σομαλών συνεχίζουν να υφίστανται κακουχίες και βία: η πραγματικότητα είναι ότι η βία συνεχίζεται στη Σομαλία
  • Η ανθρωπιστική βοήθεια – περιλαμβανομένων του νερού, του φαγητού, του ασύλου και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα, ανεξαρτήτως πολιτικής στόχευσης και διαδικασιών. Επί του παρόντος η ανθρωπιστική βοήθεια παραμένει ανεπαρκής ή απούσα σε πολλές περιοχές, ενώ οι ανάγκες συνεχίζουν να είναι επείγουσες.
  • Οι MSF καλούν τη Σομαλική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στην επείγουσα βοήθεια που σώζει ζωές προς το Σομαλικό πληθυσμό.

«Άκου τη Φωνή μου». Όταν ο πόνος του άλλου γίνεται μια σπαρακτική φωνή κλείνοντας μέσα τον πόνο της απώλειας, της εγκατάλειψης και της σκληρής επιβίωσης, είναι δύσκολο να μείνεις απλός ακροατής. Χιλιάδες άνθρωποι στη Σομαλία ζουν χωρίς τροφή, ιατρική περίθαλψη, στέγη. Ζουν ως σκιές του εαυτού τους με το φόβο της βίας, της ανασφάλειας και ενός ακόμη βίαιου αποχωρισμού από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Σήμερα μέσα από τη νέα αναφορά των MSF τα σκληρά βιώματά τους γίνονται μια ηχηρή υπενθύμιση σε όλους ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζουν ως θύματα της λήθης μας. Οι παστίλιες “μπορούν με τη συμμετοχή όλων μας να συνεχίσουν να ανακουφίζουν τον πόνο των άλλων όπου και αν βρίσκονται.”

Σε μια αναφορά που δημοσιεύουμε σήμερα επισημαίνουμε την βία, τον εκτοπισμό και την έλλειψη τροφίμων ως βασικά στοιχεία της ανθρωπιστικής κρίσης που μαίνεται ακόμα στη Σομαλία. Η αναφορά με τίτλο «Άκου τη φωνή μου», στηρίζεται από τις μαρτυρίες περισσότερων από 800 Σομαλών ασθενών που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις των MSF στη Σομαλία και σε προσφυγικούς καταυλισμούς της Αιθιοπίας. Οι ασθενείς περιγράφουν μια κατάσταση στην οποία νιώθουν διαρκώς ευάλωτοι καθώς και τις ανάγκες που σχετίζονται με την επιβίωσή τους, όπως ανάγκη για τροφή, υγειονομική περίθαλψη και προστασία από τη βία.

ακου τη φωνη μου«Καθώς η κυβέρνηση της Σομαλίας και η διεθνής κοινότητα αποσκοπούν σε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον για τη Σομαλία με έμφαση στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να εκτίθενται σε ακραία βία και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να κρατηθούν στη ζωή», δηλώνει ο υπεύθυνος επιχειρήσεων Ζοέ Μπελιβώ.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες αναφέρουν ότι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους με τους μισούς σχεδόν από αυτούς να μιλούν για βία και φόβο επιθέσεων, και άλλο ένα τρίτο να δηλώνει ότι αναγκάστηκε σε εκτοπισμό λόγω έλλειψης τροφής.

«Η έλλειψη ασφάλειας, τροφής, ανθρωπιάς, ελευθερίας και ο χωρισμός μιας οικογένειας είναι τα πιο σκληρά πράγματα στη ζωή. Έχω εκτοπιστεί περισσότερες από 10 φορές στη ζωή μου. Ο άνδρας μου σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης, και δυο από τα παιδιά μου πέθαναν επειδή δεν είχα να τους δώσω φαγητό». Γυναίκα, 25 χρονών από την Κάτω Τζούμπα

Η αναφορά τονίζει ότι πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε μεγάλα τμήματα της νοτιοκεντρικής Σομαλίας, καθώς και να παραμείνει ανεξάρτητη από πολιτικά συμφέροντα.

Οι MSF εργάζονται αδιαλείπτως στη Σομαλία από το 1991, και δεν λαμβάνουν καθόλου κυβερνητική ή θεσμική χρηματοδότηση για τα προγράμματά τους στη χώρα. Παρά τον περιορισμό των δραστηριοτήτων τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας της ανασφάλειας και των επιθέσεων στο προσωπικό των MSF, η οργάνωση συνεχίζει να παρέχει ιατρική φροντίδα πολύτιμη για την επιβίωση χιλιάδων Σομαλών σε δέκα περιοχές της χώρας, καθώς και στις γειτονικές χώρες, Κένυα και Αιθιοπία.

Στις 13 Οκτωβρίου 2011, δυο εργαζόμενες των MSF, η Μονσεράτ Σέρρα και η Μπλάνκα Θιμπώ, απήχθησαν στον προσφυγικό καταυλισμό Νταντάμπ στην Κένυα. Οι MSF πιστεύουν ότι οι δυο συνάδελφοί τους παραμένουν υπό κράτηση στη Σομαλία και ζητούν την άνευ όρων απελευθέρωσή τους.

Posted under: Field, Pastilies campaign

Tagged as: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two + 8 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


logos ΕΡΤ Δεύτερο πρόγραμμα ΚΟΣΜΟΣ 93,6 MAD TV MAD RADIO Εν λευκώ, Η καλή πλευρά του ραδιοφώνου Radiobubble Διαγαλαξιακό ραδιόφωνο Dailymotion Cinenews Sting Studio